Blog

De Westhoek: voor elk wat wils!

Denk je eraan binnenkort je vakantie in De Westhoek door te brengen? Fantastisch idee! Je zult je er in ieder geval niet snel vervelen. De Westhoek kent een zeer rijke geschiedenis, te merken aan de vele monumenten en musea. Bovendien sta je in slechts een halfuurtje rijden aan de zee. We zetten alle activiteiten eventjes voor je op een rijtje.

 

De prachtige natuur

De omgeving biedt heel wat prachtige mogelijkheden voor wandelaars en fietsers. Er zijn heel wat uitgestippelde routes, maar je kunt gerust ook je eigen route volgen. Je ontdekt prachtige plekjes langs de ijzer, natuurgebied Broekmolen, Mendinghem Military Cemetery, … en hoeft er zelf de wagen niet voor te nemen!

Als eerste gemeente in West-Vlaanderen kreeg Alveringem een officiële natuuroase. Het Eversambos, gelegen vlakbij Notelaarhof, heeft drie houten constructies waarop je kan liggen, zitten of staan. Je kan er volop “bosbaden” in een prachtig stukje natuur. Een extra tip voor de bezoeker, stap blootsvoets langs de paden voor een optimale ervaring.

Rondrit met Volkswagen busje

Wil je genieten van de Westhoek vanuit een authentiek Volkswagen busje met chauffeur? Dan moet je beslist een rondritje met Rondje Westhoek plannen. Brouwerijen, de Grote oorlog, volksspelen, musea,… noem maar op, je ontdekt het tijdens je rondrit. Je kan zelf aangeven wat je wilt beleven met je groep. Zowel voor groot als klein en ook voor grote groepen. Doen!

 

Dierenpark De Zonnegloed

In dierenpark en sanctuary De Zonnegloed in Vleteren kan je tot wel 500 dieren bezoeken die allen uit opvangcentra komen omdat ze nergens meer terecht konden. Van verschillende soorten apen en katachtigen tot indrukwekkende slangen en vogels. Bovendien is het ideaal gelegen om een daguitstapje te maken. Het park ligt op fietsafstand van Notelaarhof en is omgeven door prachtige natuur, ideale voor een fietstocht of wandeling.

 

Het veelzijdige Ieper

Liever een dagje naar de stad? Ieper is zeker een van de mooiste steden in de omtrek met voor elk wat wils. Je vindt er het In Flanders Fields museum waar je over de rijke geschiedenis van de Westhoek tijdens WOI kan leren. Ook kan je er op de prachtige vestingen wandelen die uitkomen op de impossante Menenpoort, waar nog elke avond om 20u hulde gebracht wordt aan de gesneuvelde soldaten met de Last Post, kippenvel-moment gegarandeerd! Ook de verschillende monumenten en kerkhoven in Ieper laten je stilstaan bij de tragedie die zich al die jaren heeft afgespeeld.

Maar Ieper heeft nog veel meer te bieden dan zijn rijke geschiedenis. Je kan er naar hartelust shoppen in de vele winkels en boetiekjes, kunt er je buik rondeten in de verschillende restaurantjes en kunt je in het bruisende nachtleven smijten. Of wat dacht je van een escaperoom? Ook natuurreservaat De Palingbeek en verschillende vijvers, parken en bossen kennen een thuis in Ieper. Voor elk wat wils dus!

 

Sint Sixtus Abdij & het hopmuseum

In de Sint Sixtus Abdij wordt het zeer exclusieve Westvleteren-bier gebrouwen. Drie van de vier soorten Westvleteren zijn enkel te verkrijgen in de Abdij zelf en je kan slechts 1 à 2 bakken per auto meekrijgen. Het vierde bier wordt zelfs helemaal niet verkocht aan het publiek. Ideale moment dus om in het bijhorende cafeetje de godendrank te gaan broeven, of zelf een bak aan de hand te doen.

De abdij en brouwerij zijn uit respect voor de levende monniken niet te bezoeken. Bezoekers kunnen wel terecht in het Claustrum, een informatieruimte in het ontmoetingscentrum recht tegenover de abdij. Hier bieden de monniken je een inkijk in hun kloosterleven. Ook de pelgrimskapel en de Lourdesgrot zijn zeker een bezoekje waard.

TIP: koppel dit gerust aan een uitstapje naar het hopmuseum, dé bezienswaardigheid in Poperinge die je moet gedaan hebben. Je kun er meer bieren proeven tijdens de bierdegustaties en de geschiedenis van de hop sinds de 13e eeuw ontdekken.

 

De zee

Op een halfuurtje rijden vind je ook de zee. Je kan er wandelen in de duinen, ontspannen op het strand of even in het water plonsen. Dichtstbijzijnde kuststeden zijn Koksijde en De Panne, waar je ook een dagje Plopsaland kan beleven!

Zoek je het liever net over de grens? Ook in Duinkerke sta je in no-time als je over een wagen beschikt.

 

Meer bezienswaardigheden in de buurt ontdekken? Wij vertellen je graag wat er te beleven valt! Bel Nele voor meer informatie op +32 474 32 82 96.